UNBREAKABLE

Blogs & Vlogs

unbreakable2Lang heb ik gewikt en gewogen………. want ik weet wel, dat ik met mijn incest-verleden unbreakable ben.

Vaak heb ik op de website van ProjectUnbreakable gekeken naar de afbeeldingen van andere mensen. Heftige foto’s van lotgenoten die seksueel misbruikt zijn. Door met een citaat van de dader op de foto te gaan helpen zij het taboe te doorbreken.
Stichting Revief bood de mogelijkheid tot een fotoshoot voor Unbreakable, gecombineerd met een gedegen voorbereiding. Toen kwam het voor mij dichterbij en besloot ik ook mijn portret te laten vastleggen. De fotoshoot was in Den Haag en het was mooi om daar lotgenoten te ontmoeten.

In mijn hoofd had ik al een quote van mijn dader. Deze zin kende ik al zo lang en ik had hier al zo vaak over gedeeld. In therapie, naar de dader, in mijn boek en naar andere lotgenoten. In de voorbereiding op de fotoshoot was het vooraf delen met anderen toch weer heftig. Toen ik het citaat op papier had gezet en het daar in koeienletters zag staan, raakte het mij diep in mijn ziel. Dit had ik niet verwacht. Nadat de foto was gemaakt kon ik op het display van de camera het resultaat zien. Dit was te klein om de impact te voelen, vooral zonder leesbril, maar ik had alle vertrouwen.
Na een week kreeg ik de foto in mijn mailbox……. Ik opende het bestand en zag mezelf nu op een groot scherm. Ik zag het verdriet in mijn gezicht, wat me erg raakte en ik ervan in tranen was.

Nog een week later kreeg ik een telefoontje van de voorzitter van Revief. Zij vroeg mij of mijn foto mocht worden afgedrukt op een billboard, voor de reizende tentoonstelling.
Ik werd overvallen, maar had al snel voor mezelf duidelijk dat dit een belangrijke stap was om het taboe te kunnen helpen doorbreken. Ik stemde toe en eind december werd de tentoonstelling in de St.Bavokerk in Haarlem geopend door de nationaal rapporteur Corinne Detmeijer.
En weer toen ik mijn eigen foto zag, nu levensgroot, waren er tranen……

Ik hoop met heel mijn hart dat mijn foto en die van al die anderen lotgenoten, bij kunnen dragen tot meer bewustwording.
Seksueel misbruik gebeurt en het taboe erop is nog steeds groot.
Voor mij persoonlijk was het een mooi project dat me weer een stukje heling heeft gebracht.